AMaS.sk - Asociácia mažoretkového športu Slovensko


05.08.

2013

Hlohovské mažoretky oslavujú 25. výročie

Kategória: Stalo sa | Autor: Administrátor | Zobrazení: 4692

Rok 2013 je pre mesto Hlohovec rokom osláv 900. výročia prvej písomnej zmienky. Tento rok je však významným aj pre hlohovské mažoretky. Oslavujú totiž 25. výročie pod trénerským vedením Anny Náhlikovej.


Ladné, no pritom rázne pohyby, elegancia, noblesa, stály úsmev na tvári a v ruke palička. Krása na jednej strane, no veľa driny a tréningov počas týždňov a mesiacov na strane druhej. No vyplatilo sa. Akadémia mažoretiek si k okrúhlemu výročiu dalo pekný darček v podobe úspechov na súťažiach. Prvým z nich bolo 2. miesto a titul vicemajstra Slovenska na Majstrovstvách Slovenska v mažoretkovom športe 2013 v Trenčíne začiatkom júna. Striebornú medailu získala Nina Solčanská v kategórii Sólo deti pom pom. Ďalšie ocenenia získali na súťaži Prešporský pohár 2013 v Bratislave koncom júna. Odtiaľto si odniesli 1. miesto a zlatú medailu Sofia Lofflerová v kategórii Sólo deti baton a 3. miesto a bronzovú medailu celý súbor v kategórii Veľká formácia baton kadet. Aj toto sú hlohovské mažoretky.

Výročie je zároveň príležitosťou zhodnotiť prežité obdobie. Počiatky mažoretiek v našom meste môžeme nájsť už v roku 1986, kedy M. Kvašňák a M. Caková v Závodnom klube Drôtovne založili súbor mažoretiek, mimochodom druhý na Slovensku (prvé mažoretky boli v Košiciach). Ponuku trénovať mažoretky zo ZK Drôtovne začiatkom roku 1988 dostala Anna Náhliková a s radosťou ju prijala. O mažoretkové tance bol veľký záujem a sála kultúrneho domu slúžila aj pre 60 trénujúcich mažoretiek. Úspechy na seba nenechali dlho čakať a tak sa hlohovské mažoretky pod názvom Pážatá a Čarovné kométy dostali do povedomia nielen na Slovensku, ale i v Čechách, Rakúsku, Maďarsku, Taliansku, Francúzsku, Grécku i v Monaku. V roku 1998 zorganizovala Anna Náhliková spolu s mestom a p. Culinkom I. Majstrovstvá Slovenska mažoretkových skupín v Hlohovci. V tomto roku zároveň zožali veľký úspech vo Francúzsku na medzinárodnom festivale. „Francúzi boli nami natoľko očarení, že premenovali náš súbor Čarovných komét na Celebrate and Magic Stars.“ spomína na úspech Anna Náhliková.



O rok neskôr sa v Hlohovci konali II. Majstrovstvá Slovenska mažoretkových skupín s medzinárodnou účasťou a tiež súťaž Miss mažoretka. Hlohovské mažoretky aj v tejto súťaži bodovali. Prvé miesto získala Zuzana Saganová a tretie Alexandra Snopková. Celá skupina obsadila 3. miesto. V roku 2000 spolupracovali hlohovské mažoretky s dychovou hudbou v rakúskom Mittendorfe, a aj tu, aj v Maďarsku získali prvé miesta na medzinárodných súťažiach. Významným medzníkom pre hlohovské mažoretky bol rok 2001, kedy založili občianske združenie Akadémia mažoretiek a takto sa prezentujú nielen na súťažiach, ale i slávnostných ceremóniách, oslavách, slávnostných otvoreniach, i ako hostesky. V roku 2009 v spolupráci s mestom Hlohovec zorganizovali III. Majstrovstvá Slovenska mažoretkových skupín v Hlohovci. Pravidelne sa zúčastňujú a získavajú popredné umiestnenia aj na ďalších ročníkoch majstrovstiev. Zároveň spolupracujú s českými mažoretkami Šance z Hraníc. V súčasnosti Akadémiu mažoretiek reprezentuje 22 dievčat v kategóriách kadetiek (8 – 11 rokov), junioriek (12 – 14 rokov) a senioriek (15 a viac rokov). Trénujú štyrikrát do týždňa.



O tom, že mažoretky musia byť vždy pekne upravené v krásnych kostýmoch, niet pochýb. Práve oblečenie hlohovským mažoretkám už dlhé roky šije pani Anna Cibulková z Dolného Trhovišťa. Choreografie a jednotlivé prvky vystúpenia zostavuje Anna Náhliková a v jej réžii je i výber vhodnej hudby na jednotlivé vystúpenia. Vo svojom repertoári majú nielen veselé a hravé zostavy lahodiace očiam divákov, slávnostné defilé i zostavy na súťaže. V súčasnosti spolupracujú s hádzanárskym klubom Sporta Hlohovec a hlohovskými futbalistami a prezentujú sa aj ako rozstlieskavačky.

„Touto cestou pozývam všetky dievčatá, ktoré počas týchto 25 rokov boli súčasťou hlohovských mažoretiek. Pozývam ich na slávnostný sprievod mestom 21. septembra. Zároveň pozývam súbory mažoretiek, ktoré majú záujem sa zúčastniť na našom slávnostnom 25. výročí na veľkom a bohatom pochodovom ceremoniáli naším mestom. V prípade akýchkoľvek informácií ma môžu kontaktovať: 0907 22 32 62.“ dodáva na záver Anna Náhliková.




Kontakt

Asociácia mažoretkového športu Slovensko
Rozkvet 2073/155-46
017 01 Považská Bystrica
Slovenská republika

IČO: 37 894 021
DIČ: 2021798086
web: www.amas.sk
e-mail: office@amas.sk

Korešpondenčná adresa

AMAS, Centrum voľného času
Lánska 2575/92
017 01 Považská Bystrica

Bankové spojenie

IBAN SK92 7500 0000 0040 3005 1667
BIC/ SWIFT: CEKOSKBX
Názov účtu: Asociácia mažoretkového športu Slovensko (AMaS)
Peňažný ústav: ČSOB